Humidor kabinet voor herenclub

Lebensbuehne

Een humidor kabinet voor alleen mannen

Humidor kabinet enkel geschikt voor alleen mannen? Zijn ouderwetse mannenbolwerken waar sigaren worden gerookt en whisky wordt gedronken uit de wereld verdwenen? Zijn dat niet de service clubs en elite clubs uit het verleden waar geen mens meer komt? Wij geloven in de virtuoze kringen van the happy few waarbij juist de zeer exclusieve sigaren te kiezen zijn uit goed gevulde humidors. De exclusieve historische gentlemen’s clubs van Londen worden juist steeds populairder. Net zoals goede single malt whisky’s, sigarenwinkels met een mooie, walk-in humidor. Ze hebben zelfs wachtlijsten van meerdere jaren. Daarbij blijven ze ook trouw aan hun principes, waaronder een beruchte regel: vrouwen zijn er zelden op invitatie welkom. Sigaren rokers blijven er dan ook hun heil vinden in de uitstekend gevulde humidors.

Een humidor voor Queen Elizabeth?

De eerste en ook laatste keer dat een vrouw de hoge drempen van White’s overstak, was in 1991. Op die gedenkwaardige dag besloot Queen Elizabeth namelijk om de meest aristocratische club van Londen te vereren met een bezoek. Haar zoon, prins Charles, is er nog steeds lid van. Naar erluidt mompelde een van de oudste leden toen: ‘Als dat maar geen gewoonte wordt…’

De 12 clubs met humidors

De 12 meest exclusieve Londense gentlemen’s clubs zijn te vinden in het roemruchte Clubland. Dat is gelegen tussen st. James’s Street en Pall Mall. White’s, opgericht in 1693, is de enige van die 12 waar nooit of te nimmer een vrouw wordt toegelaten ook niet als gast of als echtgenote. Behalve dus die ene keer.. De Carlton Club, een bastion voor de meest conservatieve heren, liet dat verbod in 2008 schoorvoetend varen. Maar voordat diezelfde club in 1975 bij wijze van grote uitzondering Margaret Thatcher binnenliet, kende men haar eerst de titel van honorary male toe… Pratt’s, Boodle’s, Brooks, Travellers, Turf en Saville houden nog altijd voet bij stuk: no woman membership.

Het leek er even op dat Garrick (grote acteurs, regisseurs, mediafiguren en advocaten van naam) overstag zou gaan,, maar in juli werd een motie van openstelling nipt door de leden afgekeurd. Anders dan clubs als Athenaeum (kunstenaars en wetenschappers, onder wie 52 Nobelprijswinnaars) en Carlton heeft Garrik nooit nood gehad aan meer lidmaatschapsgeld, wat een reden had kunnen zijn om dames toe te laten. A.A. Milne, de auteur van Winnie the Pooh, liet zijn geliefde club immers een aanzienlijk deel van zijn royalties na, die door Walt Disney in 2000 op 40 miljoen dollar werden geschat. Onder de meest illustere clubs was Reform (economen en andere financiële hoogvliegers) in 1981 de eerste die vrouwen toeliet. Een passende keuze voor een club die al sinds 1836 een liberale, progressieve uitstraling had.

De toekomst van de mannenclubs en hun humidors

Oude glorie en vrouwenhaters? Misschien. Hoe het ook zij, de traditionele Gentlemen’s clubs in Londen hebben na een periode van leegloop eind 20e eeuw hun oude glorie hervonden. Zo heeft White’s een wachtlijst van niet minder dan 9 jaren. Er is echter concurrentie van de nieuwe clubs. Die houden vaak het midden tussen een charmehotel en een verlengstuk van een kantoor, zijn meestal voor beide seksen toegankelijk en hebben ruime budgetten. Zo is er Devonshire, een clubgebouw van 6000 m² dat in april in Mayfair de deuren zal openen. En 12 Hay Hill, ook in Mayfair. Die club bestaat sinds september vorig jaar en is zeer gericht op het bedrijfsleven: een club voor de Googlegeneratie. Andere, reeds bestaande clubs zoals Mark’s en The Arts investeren in ultramoderne designinterieurs en sterrenchefs. Wie kieskeurig doet over die nieuwigheden, denkt best nog eens goed na: elke traditie is immers ooit begonnen als een vernieuwing.

Tevens zijn er vandaag de dag ook veel vrouwen die van goede sigaren houden in combinatie met een drank naar hun voorkeur. Een goede porto, rum en zelfs een uitstekend gebalanceerde gin-tonic kan een aanvulling zijn. De formaten sigaren in de humidor waren al uiteenlopend van klein tot groot, zodat iedere gast zijn gading vindt in het assortiment van de herenclubs net als bij http://www.humidorkoning.nl.