Lebensbuehne
Image default
Beauty and Personal Care

Hoe houd je het lang vol in een sauna?

Een bezoekje aan de sauna is zeer rustgevend. Je lichaam en geest kunnen even helemaal ontspannen en je hoeft nergens aan te denken. Ben jij benieuwd hoe lang je in de sauna mag zitten? Of hou jij het altijd maar kort uit en wil je graag wat langer in de sauna zitten om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen? Lees snel verder om er achter te komen hoe je het lang(er) volhoudt in de sauna.

Sauna temperatuur

Niet iedere sauna heeft dezelfde temperatuur. De perfecte sauna temperatuur ligt rond de 90 graden Celsius. Bij een lage luchtvochtigheid is deze temperatuur makkelijk te verdragen. De klassieke Finse sauna, zoals de Finse sauna van Elite Wellness, haalt gemakkelijk de 90 graden en is een droge sauna met een luchtvochtigheid rond de 15%. Bij een natte sauna, een stoombad, krijg je het al snel benauwd bij hogere temperaturen. Je houdt het dus langer vol in de sauna bij een lagere luchtvochtigheid. Een droge sauna van ongeveer 90 graden helpt je immuunsysteem verbeteren en afvalstoffen afvoeren. Een stoomsauna is goed voor de luchtwegen en is vaak zo’n 45 graden, een kruidensauna van ongeveer 70 graden helpt goed tegen de stress. Voel je je vermoeid? Neem dan plaats in de infraroodsauna.

Hoe lang in de sauna

Hoe lang je in de sauna blijft zitten, hangt af van de temperatuur en het aantal sauna sessies die jij wilt hebben. Vaak blijf je minder lang in de hetere sauna’s zitten, zo’n 10 minuten, terwijl je in de wat koelere sauna’s 15 tot 20 minuten kunt blijven zitten. Wil jij in een paar verschillende sauna’s tijdens een dagje wellness? Dan kun je per keer beter wat korter gaan zitten, rond de 10 minuten per keer. Er zijn richtlijnen voor de maximale duur in de saunacabine. Zorg ervoor dat je altijd goed naar je lichaam luistert. Mag je 15 minuten in de Finse sauna zitten, maar voel je je na 7 minuten ineens misselijk of duizelig? Verlaat dan de sauna en koel goed af. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt om de vochtbalans in je lichaam te herstellen.