Lebensbuehne
Image default
Architecture

Problemen met de kattenbak voorkomen

Katten kunnen kieskeurig zijn wat hun toiletgewoonten betreft, dus tenzij je thuis regelmatig met een puinhoop te maken wilt hebben, is het erg belangrijk om de kattenbak van jouw kat aan hun normen te laten voldoen. De volgende suggesties moeten voorkomen dat je kat buiten de doos gaat denken.

Dozen en kattenbakvulling

De algemene regel is één kattenbak voor elke kat in huis, plus één extra. Op die manier wordt geen enkele kat verhinderd zijn behoefte te doen in de kattenbak omdat die al bezet is.

Het is niet mogelijk om voor elke kat in huis een eigen kattenbak aan te wijzen, omdat katten elke kattenbak mogen gebruiken die beschikbaar is. Dat betekent dat een kat soms kan weigeren een kattenbak te gebruiken nadat een andere kat erin is geweest. In dat geval moet je alle kattenbakken goed schoonhouden, en misschien moet je zelfs extra bakken plaatsen. Het is echter het beste om niet alle kattenbakken op één plaats te zetten, omdat de katten ze dan als één grote bak zullen beschouwen en het overvallen van een andere kat nog steeds mogelijk zal zijn.

Opstellen

De meeste mensen plaatsen de kattenbak op een plek die niet in de weg staat, om de geur te verminderen en te voorkomen dat kattenbakvulling door het hele huis wordt verspreid. Maar als de kattenbak in de kelder naast een griezelig apparaat of op een koude cementen vloer belandt, kan jouw kat daar niet zo blij mee zijn, dus misschien moet je een compromis sluiten.

Zet de kattenbak op een plek waar jouw kat wat privacy geeft, maar ook handig is. Als de kattenbak te moeilijk te bereiken is, vooral voor een kitten of een oudere kat, zullen ze hem misschien niet gebruiken. Plaats kattenbakken niet in de buurt van lawaaiige of warmte uitstralende apparaten, zoals de oven of de wasmachine. Geluiden kunnen een kat nerveus maken, terwijl de warmte van een droger of oven de geur van de kattenbak kan versterken, waardoor ze uit de buurt van de kattenbak blijven.

Zet de kattenbak ver weg van hun voedsel- en waterbakjes. Plaats ten minste één kattenbak op elke verdieping van jouw huis. Op die manier heeft je kat opties als de toegang tot de eerste kattenbak geblokkeerd is (de kelderdeur is dicht of etentje heeft ze in de slaapkamer verstopt). Als je meer dan één kat hebt, zorg dan voor kattenbakken op verschillende locaties, zodat de ene kat de andere niet kan overvallen bij het gebruik van de kattenbak.

Als je de kattenbak in een kast of een badkamer plaatst, zorg er dan voor dat de deur aan beide kanten open staat om te voorkomen dat je kat erin opgesloten raakt of buitengesloten wordt. Afhankelijk van de locatie kunt u overwegen een gat in een kastdeur te maken en daar een deurtje voor jouw huisdier in te plaatsen.

Reiniging

Om te voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende kat, moet je de uitwerpselen dagelijks uit de kattenbak scheppen. Hoe vaak je de kattenbakvulling vervangt, hangt af van het aantal katten, het aantal kattenbakken en het soort kattenbakvulling dat jij gebruikt.

Twee keer per week is een algemene richtlijn voor het vervangen van de kattenbakvulling, maar afhankelijk van de omstandigheden kan het nodig zijn de kattenbakvulling om de dag te vervangen of slechts één keer per week. Als je de kattenbak dagelijks schoonmaakt, hoef jij de klonterende kattenbakvulling misschien maar om de twee tot drie weken te vervangen. Als je een geur opmerkt of als een groot deel van de kattenbakvulling nat is of klontert, is het tijd voor een verschoning. Schrob de bak elke keer dat u de kattenbakvulling vervangt. Gebruik een mild afwasmiddel om de bak schoon te maken, want producten met ammoniak of citrusolie kunnen een kat afschrikken, en sommige schoonmaakmiddelen zijn giftig voor katten. Als je geen houtkorrels of klei wilt gebruiken kun je kattengrit proberen. Om de kattenbak leuker te maken voor jouw kat kun je een kattenbak ombouw laten doen. Zo is het prettiger voor jou en je kat.