Lebensbuehne
Image default
Architecture

Wat je moet weten over kattenbakvulling

Wat je moet weten over kattenbakvulling

Elke kattenouder weet dat de verkeerde kattenbakvulling een groot probleem kan zijn. Katten zijn nu eenmaal kieskeurig wat hun toilet betreft, en dat is begrijpelijk: een kattenbakvulling die niet geschikt is voor uw trouwe viervoeter kan leiden tot ongelukjes en slecht kattenbakgedrag. U wilt ook een oplossing die gemakkelijk te scheppen is, niet overal in huis rondslingert en helpt geurtjes te verminderen. Het is ook goed om te kijken naar het strooiselmateriaal (er zijn verrassend veel opties!) en of het klontert of niet.

Hoe vaak moet u de kattenbakvulling vervangen?

Dit hangt af van het soort kattenbakvulling dat u gebruikt. Als u de meeste niet-klonterende kattenbakvullingen gebruikt, moet de kattenbakvulling minstens een keer per week worden vervangen en de bak worden schoongemaakt, omdat urine zich gemakkelijker op de bodem van de bak kan verzamelen. Als u kiest voor klonterende kattenbakvulling, hoeft u de bak minder vaak diep te reinigen, zolang u maar regelmatig schept. Met klonterende kattenbakvulling kan het vier tot vijf weken duren voordat u de kattenbak volledig schoonmaakt en verschoont. Welke kattenbakvulling u ook kiest, uw kat zal het gelukkigst zijn als u de bak minstens één keer per dag schept.

Waar wordt kattenbakvulling van gemaakt?

Er zijn veel verschillende soorten kattengrit op de markt. Klonterende kattenbakvulling is vaak gemaakt van bentonietklei, maar er zijn ook andere materialen zoals silicagel. Silica is absorberend en kan de geur onderdrukken. Voor degenen die meer van een milieuvriendelijke optie houden, is er natuurlijke kattenbakvulling, gemaakt van dingen zoals gerecycleerde papierproducten of plantaardige materialen zoals houtkrullen of maïs.

Hoe maak je een kattenbak schoon?

Een goed onderhoud van de kattenbak begint met de juiste bak en het juiste gereedschap dat past bij de gewoonten en behoeften van uw kat. De meeste katteneigenaren geven de voorkeur aan klonterende kattenbakvulling, omdat dit het zicht op de uitwerpselen vergemakkelijkt en sneller schoonmaakt. Klonten afval moeten dagelijks worden uitgeschept als u klonterende kattenbakvulling gebruikt, maar de volledige kattenbak moet één keer per week of elke vier tot vijf weken grondig worden gereinigd, afhankelijk van het type kattenbakvulling dat u gebruikt.

Gebruikte kattengrit moet altijd worden geleegd in een luchtdichte vuilniszak. Sommige kattenbakvulling kan worden doorgespoeld en kleinere klonten kunnen daar worden weggegooid, maar u moet nooit de volledige inhoud van de bak doorspoelen. Uiteindelijk moet u de hele bak leegmaken en grondig reinigen met ongeparfumeerde afwasmiddel en papieren handdoekjes. Niet-klonterende kattenbakvulling moet vaker worden schoongemaakt vanwege de ophoping die het kan veroorzaken op de bodem van de bak, terwijl klonterende kattenbakvulling dagelijks in kleine hoeveelheden kan worden verwijderd en minder vaak hoeft te worden vervangen.

Hoe train je een kat met kattenbakvulling?

Wanneer u een nieuw kitten in huis neemt, is het trainen van de kattenbak een van de eerste dingen die u moet doen. Het is aan te raden om uw nieuwe kat te laten beginnen in een “overgangsruimte” die veilig en comfortabel is, en geïsoleerd van andere delen van uw huis. Plaats het eten en drinken van de kat aan de ene kant van de kamer en de kattenbak aan de andere kant. Meteen nadat de kat gegeten of gedronken heeft, moet u hem onmiddellijk naar de kattenbak brengen om hem goede gewoonten bij te brengen.

Als uw kat de kattenbak op de juiste manier gebruikt, beloon hem dan met een speeltje of een traktatie om hem te helpen zijn nieuwe routine te verzegelen. Ze moeten de ruimte kunnen verkennen – vermijd het om de uitwerpselen er meteen uit te scheppen, laat ze liggen om ze eraan te herinneren waar ze naar het toilet moeten gaan.

Hoe gooi je kattenbakvulling weg?

De meeste kattenbakvulling moet gewoon in de vuilnisbak. Sommige merken, zoals Garfield Cat Litter, kunnen in kleine hoeveelheden rechtstreeks door het toilet worden gespoeld omdat het biologisch afbreekbaar is, maar houd er rekening mee dat veel gemeentelijke afvalsystemen en septische systemen niet geschikt zijn voor het verwerken van kattenafval. Niet-biologisch afbreekbare kattenbakvulling mag nooit worden doorgespoeld.

Kattenbakken moeten minstens één keer per dag worden geschept, waarbij de klonten in een vuilniszak worden gedaan. Om geurtjes te voorkomen, kunt u investeren in een Litter Genie die het afval op de bodem afsluit en ervoor zorgt dat de geur de hele week binnen de perken blijft. Op de vuilnisdag haalt u gewoon uw beveiligde plastic zak met afval eruit en gooit u die bij de rest van uw vuilnis.

Opzoek naar een kattenbak ombouw?